X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
19/08/2019 |  19:30 ⇒ 19:31 | Izvor: SRNA

Linta: Uraditi izvještaj o rehabilitaciji NDH i predstaviti svijetu

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je povodom isticanja ustaške zastave na ogradi dječijeg igrališta u Splitu da ustaške snage nekažnjeno vode žestoku kampanju mržnje prema Srbima, te pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uradi izvještaj o rehabilitaciji NDH i ustaštva u Hrvatskoj i predstavi ga međunarodnoj zajednici.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je istakao da je to nužno pošto Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

Linta je podsjetio da je u Splitu posljednjih godina učestalo ispisivanje ustaških i nacističkih grafita na zidovima zgrada, dječijih vrtića, škola i na drugim mjestima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- U pitanju su grafiti kojima se širi mržnja i poziva na ubijanje Srba - `Srbe na vrbe`, `Ubij Srbina`, `Nož, kolac, Јasenovac`, `Srbosjek siče, četnik viče`, `Mrzim školu i Srbe`, ustaško `U`, `Za dom`, `NDH`, kukasti krst i drugo - ukazao je Linta.

On je naveo da su u tom gradu česti slučajevi oštećivanja automobila sa srpskim tablicama - bušenje guma, grebanje limarije, ispisivanje srbmrzačkih grafita, te razni drugi načini, kao i da se početkom ove godine desio brutalan napad ustaša na vaterpoliste "Crvene zvezde", a zatim skandalozno ismijavanje "Zvezdinih" vaterpolista na splitskom karnevalu.

- Apsolutno je sigurno da organizatori i počinioci zločina iz mržnje i mnogi drugi koji su se dešavali i dešavaju se u Splitu i širom Hrvatske neće biti kažnjeni, ako i kojim slučajem budu identfikovani i uhapšeni, radi simuliranja da je Hrvatska tobože pravna država, veoma brzo će biti pušteni na slobodu - rekao je Linta.

On je zaključio da je svakom ko zna šta se u Hrvatskoj dešava potpuno jasno da je današnja Hrvatska proustaška država čiji je temelj genocidna NDH i ustaštvo.