X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
19/08/2019 |  21:37 | Izvor: SRNA

Zbog rasističkih komentara suspendovana Mađarevićeva

Hrvatski diplomata Elizabeta Mađarević suspendovana je i povučena iz hrvatske ambasade u Berlinu nakon rasističkih i ksenofobni komentara na Fejsbuku u kojima je zagovarala "bijelu Evropu".
Elizabeta Mađarević - Foto: facebook.com
Elizabeta MađarevićFoto: facebook.com

Inspekcija Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, potvrdio je u popodnevnim časovima ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Mađarevićeva je na svom profilu na Fejsbuku zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremno je u autorskom tekstu njemačkom kancelaru Angeli Merkel zamjerila "nedostatak vlastite kulture".

Ovakva preporuka stigla je jer se Mađarevićeva, inače prvi sekretar u hrvatskoj ambasadi u Njemačkoj, rasističkim i ksenofobnim komentarima ogriješila o zakone i etički kodeks koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu, iako to, kako navodi portal Indeks, nisu njene prve sporne objave Fejsbuku.

Mađarevićeva se, nakon što je zbog rasističkih komentara pozvana u Ministarstvo, branila izjavom da joj je profil hakovan, iako je nakon što je ovaj portal objavio da na Fejsbuku širi rasizam na toj društvenoj mreži, s istog profila, napisala da je ovaj portal objavio "lijepu' priču" o njoj, te da ostaje pri svojim stavovima.

Nakon što je pozvana u Ministarstvo, Mađarevićeva je naglo promijenila priču i izjavila da joj je profil hakovan, te da je cilj napada Vlada. Odluku o sankciji treba u postupku još da potvrdi disciplinski sud.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je rano poslije podne ponašanje Mađarevićeve nazvao katastrofom.

- Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to tačno i nije hakovano, to je katastrofa - rekao je Plenković, dodavši kako misli da su i ministar spoljnih poslova i samo Ministarstvo dobro reagovali nakon što je izbio skandal.

Reagovala je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u objavi na Tviteru.

- Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah obavijestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju radnice ambasade u Berlinu. Izjave koje podstiču nesnošljivost i rasizam su neprihvatljive - istakla je Kitarovićeva.

Ona je navela da će se nasuprot netrpeljivosti pojedinaca u hrvatskoj službi spoljnih poslova promovisati ljubav prema otadžbini, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa, te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država.