latinica  ћирилица
20/08/2019 |  09:36 | Autor: SRNA

Lazanski: Amerika za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da današnji susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea u Njujorku ukazuje da SAD insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, te da to pokazuje da ima prostora za neku vrstu rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju.
Miroslav Lazanski - Foto: RTRS
Miroslav LazanskiFoto: RTRS

- Time što SAD insistira na takvim susretima samo pokazuje da za njih, bez obzira što deklarativno ambasadori SAD u Beogradu i u Prištini kažu da je proces nezavisnosti Kosova završena stvar, ovo ipak nije završeno - rekao je on.

Lazanski, koji je novi ambasador Srbije u Moskvi, istakao je "da je status Kosova, bez obzira na jednostrana priznanja, regulisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", te napomenuo i da se to može promijeniti ali samo uz saglasnost članica Savjeta bezbjednosti Velike Britanije, Francuske, Kine, SAD i Rusije.

- Bez te saglasnosti nema promjene Rezolucije 1244, a onda formalno-pravno ni promjene statusa - naveo je Lazanski za RTS.

On je ukazao i da je dobro biti u Njujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN i razgovarati sa svim faktorima koji kreiraju svjetsku politiku.

- Dobro ih je upoznati i upozoriti oko svega što se zbiva na Kosmetu, tako da je to još jedna prilika da mnoge zemlje koje su požurile da priznaju Kosovo da malo i razmisle i eventualno reteriraju - tvrdi Lazanski.

Na pitanje da li se sjedište dijaloga Beograda i Prištine pomjera od EU prema velikim igračima, Lazanski je naglasio da je EU pokazala svoju nemoć.

- Imali su dovoljno vremena da se dokažu, nisu mogli čak da natjeraju Prištinu ni oko tih taksi /na robu iz centralne Srbije i BiH/. Bilo koja krizna situacija koja se dogodila na prostorima Kosmeta EU nije uradila ništa - rekao je Lazanski.