X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/08/2019 |  09:54 ⇒ 15:48 | Izvor: SRNA

Potpisani kolektivni ugovori za bolji položaj zaposlenih (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisali su danas sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem posebne kolektivne ugovore kojima je poboljšan položaj zaposlenih za koje su nadležna ova dva resora.

Rajčević je sa Gnjatićem potpisao posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, a Trivićeva posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. 

Ministar Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

- U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata - rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora.

Trivićeva je istakla da su se prilikom pregovaranja o posebnom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture vodili time da poboljšaju položaj zaposlenih.

- Uradili smo nekoliko korekcija koje se odnose na nastavnike i medicinske radnike koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Definisali smo i da se osnovna plata uvećava za 12 odsto za nastavnike koji rade u kombinovanim odjeljenjima od petog razreda osnovne škole - naglasila je Trivićeva.

Ona je ocijenila uspješnom saradnju sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture i najavila da će i ubuduće raditi na pronalasku najboljih rješenja za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Gnjatić je istakao da se ovim kolektivnim ugovorima blago poboljšava stanje u oblastima na koje se odnose.

- Ovo je dobar doprinos poboljšanju materijalno-socijalnog statusa zaposlenih u ovim oblastima. Kolektivni ugovori važe tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo bolji odnos prema zaposlenima, iako sam zadovoljan i ovim što smo dogovorili jer imamo blagi pomak nabolje - rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, po prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

- Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Јubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije - istakao je Gnjatić, navodeći da regres nije regulisan kolektivnim ugovorom, nego Zakonom o platama u kojem je definisan kao primanje radnika na mjesečnom nivou.

Gnjatić je dodao da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture donio boljitak za osoblje u ustanovama koje radi sa djecom sa smetnjama u razvoju.

- Oni sada imaju određeni dodatak na platu. Vjerujem da ćemo se izboriti da i ostali zaposleni imaju taj dodatak - rekao je Gnjatić.