X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
20/08/2019 |  10:36 | Izvor: TANЈUG

Hongkong: Demonstranti odbili liderku

Organizatori protesta u Hongkongu odbacili su plan gradske liderke Keri Lem da uspostavi platformu za dijalog.
Demonstranti na aerodromu u Hongkongu (foto:  AP Photo / Kin Cheung) -
Demonstranti na aerodromu u Hongkongu (foto: AP Photo / Kin Cheung)

Demonstranti su ocijenili da je riječ o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena.

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je Lem najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku kako bi se okončali protesti.

Vong Јik-Mo, iz Građanskog fronta za ljudska prava, rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahtjeve protestnog pokreta, koji uključuju "istinsku demokratiju" i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije.

Drugi član tog fronta Džimi Šam poručio je da ako Lem želi dijalog, trebalo bi da dođe na proteste.

Građanski front za ljudska prava organizovao je nekoliko protesta protiv vlade, koji su privukli veliki broj ljudi proteklih mjeseci, dok su mnoge druge grupe, koje su se pridružile tom pokretu bez lidera, organizovale sopstvene događaje.

Lem je najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku i poručila da će se pozabaviti žalbama na policiju, nakon što su ovog vikenda održani mirni protesti protiv vlasti.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.