X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:00 ⇒ 11:04 | Izvor: RTS

Milivojević: U rukama SAD ključ za deblokadu dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da SAD imaju mogućnost da utiču na Prištinu da ukine takse, što je preduslov da se deblokira dijalog.
Zoran Milivojević - Foto: RTS
Zoran MilivojevićFoto: RTS

Zoran Milivojević je za RTS, govorio o predstojećem sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nije ga, kaže, iznenadila vijest da o sastanku jer je bilo jasno da se odvija "neka tiha diplomatija".

- Bilo je jasno poslije Trampovog pisma u decembru da se SAD uključuju u rješenje problema. Trampova administracija ima drugačije viđenje u odnosu na prethodne administracije i više je za neki pragmatični pristup - kaže bivši diplomata.

Ukazuje da Amerika igra ključnu ulogu u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine. Vašington, kaže, može da vrši uticaj na vladajuću strukturu u Prištini.

- Ključno je da se skinu takse i da se zauzme drugačji stav - istakao je Milivojević ukazujući da će se poslije sastanka Vučića i Pompea znati da li Beograd i Priština mogu da se vrate za pregovarački sto.

- Ako Amerika ima interesa, onda će pokazati to tako da dođe dijaloga. A ako dođe do dijaloga, onda može doći i do izlaza iz situacije. Preduslov za sve to je poštovanje srpskih interesa - smatra on.

Ukoliko američka administracija uđe u rješavanje kosovskog problema sada, to će, kaže Milivojević, uraditi do novih predsjedničkih izbora u Americi kako bi taj poen pripisali sebi.

Navodi da je danas položaj Srbije drugačiji nego ranije jer se, kaže, čuju argumenti Srbije.

- Pitanje svih pitanja je komrpmis. Ne može jedna strana sve da dobije, a druga ništa. Kompromis ne podrazumijeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova kako je definisano 2008. godine - kaže bivši diplomata.

Kada je riječ o eventualnim vanrednim izborima na Kosovu, smatra da je izvjesno da će ih biti jer su se sve stranke izjasnile za izbore.

- Tači nema veliki manevarski prostor, da se sad iz neke većine formira mandatar. To je jasno i poslije dogovora Ahmetija i Haradinaja za predizbornu koaliciju - kaže on.