latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:07 ⇒ 19:08 | Autor: RTRS

Komšić: Ponudio sam neku vrstu kompromisa Dodiku i DŽaferoviću

U Sarajevu je danas održana redovna sjednica Predsjedništva BiH sa čijeg dnevnog reda je skinut Godišnji nacionalni plan /ANP/. Vanredna sjednica koja je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, otkazana je.

Predsjedništvo se danas nije izjašnjavalo o ANP i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a predsjedavajući Željko Komšić je rekao da je to dogovoreno na konsultacijama uoči sjednica, naglašavajući da su lako donijeli ove zaključke, bez rasprava.

- Znali smo 15 minuta prije u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebe za dramatikom i dizanjem tenzija - izjavio je Komšić na konferenciji za novinare i dodao da su se svi trudili da "ostanu otvorena vrata za novi dogovor".

Naglasio je da on i DŽaferović nisu htjeli da glasaju protiv imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a nisu htjeli ni preglasavanja u vezi sa ANP.

- DŽaferović i ja bismo glasali vjerovatno za, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, onda bi eliminisali Tegeltiju - naveo je on.

Komšić je rekao da je ponudio članovima neku vrstu kompromisa o Godišnjem nacionalnom programu i da će u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa.

Povezane vijesti:

Dodik: Neću glasati za ANP, NATO je za Srbe neprihvatljiv