X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:55 ⇒ 16:06 | Izvor: RTRS

Dodik: Neću glasati za ANP, NATO je za Srbe neprihvatljiv (VIDEO)

U Sarajevu je danas, sa pola sata zakašnjenja, održana redovna sjednica Predsjedništva BiH. Članovi Predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da skinu sa dnevnog reda Godišnji nacionalni plan za NATO i još 13 spornih tačaka. Vanredna sjednica, na kojoj je trebalo da bude razmatrano imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, otkazana je.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH, ali da bi glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sjednici.

- Nema potrebe da razgovaramno o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rješavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je nakon odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sjednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira ovaj savjet

Dodik je naveo da se sadašnjom situacijom ništa ne rješava i da BiH ulazi u novi zastoj. Јasno je poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

Dodik je ocijenio da je sve ovo što se dešava protiv Sporazuma o principima za formiranje vlasti koji je kao lider SNSD-a potpisao sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Vidjećemo na koji ćemo način ići dalje. Sporazum vrijedi do 5. septembra i onda ćemo se izjašnjavati o tome. Mi ćemo odlučivati da li ćemo ostati u ovoj većini ili nećemo, da li ima smisla u ovakvim okolnostima trošiti izborno povjerenje koje smo dobili- rekao je on i dodao da je današnji rasplet događaja pokušaj "kupovine vremena" i rezultat razgovora koje je Komšić juče vodio sa ambasadorima SAD i Velike Britanije.

Dodik je naveo da je Sporazuma bio okvir koji je mogao da riješi sporna pitanja, ali da političari iz FBiH smatraju da to treba da čine na drugi način.

- Nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan "mlatara" po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to govorio u vezi sa ANP-om - rekao je Dodik.

Povezane vijesti:

Komšić: Ponudio sam neku vrstu kompromisa Dodiku i Džaferoviću

Džaferović o NATO: Niko nema pravo da kaže "ne"