X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/08/2019 |  12:02 | Izvor: SRNA

Veterani brane pozdrav "Za dom spremni"

Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica odbacio je sudsku presudu o nezakonitosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni".
Hrvatski veterani - Foto: Pixsell
Hrvatski veteraniFoto: Pixsell

Nakon odluke suda da muzičara Marija Rosu proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu, jer je pjevao pjesmu "Bojna Čavoglave" u kojoj se navodi ustaški pozdrav, hrvatski veterani kažu da im ovakva presuda i, kako navode, neprekidno tendenciozno povezivanje simbola rata devedesetih sa onim iz Drugog svjetskog rata, stvara "nemir, neraspoloženje i uznemirenost".

Ovakvim "političkim presudama" krše se zakoni Hrvatske, tvrdi to udruženja veterana, koje smatra da je pozdrav HOS-a "Za dom spremni" regularan.

Hrvatski veterani smatraju da se presudama koje zabranjuju ustaški pozdrav napada "moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatske", prenosi portal Narod.hr.

- Marko Perković Tompson /autor pjesme "Čavoglave"/ nije samo učestvovao kao vojnik u "Domovinskom ratu", već je odbrani doprinio i svojom pjesmom - navode hrvatski "branitelji".

Viši prekšajni sud je obrazložio da je "pozdrav u oblicima `Za dom` i `Za dom spremni`, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje... korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta".