latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:17 | Autor: Večernje novosti

Dva srpska kandidata u trci za Oskar

Srpski kandidat za Oskar biće biran između istorijske drame "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomedije "Delirijum tremens" Gorana Markovića, saznaju Večernje novosti.
Film "Kralj Petar Prvi" (foto: Promo) -
Film "Kralj Petar Prvi" (foto: Promo)

Bez obzira na nekoliko snimljenih, pa i nagrađivanih filmova, na konkurs AFUN-a (Akademije filmske umjetnosti i nauke), koji ističe danas, prijavljena su samo ova dva filma.

Oba kandidata ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćena, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji. "Kralj Petar Prvi" je imao i sedam dana bioskopskog prikazivanja, dok "Delirijum tremens" ima potpisan ugovor sa bioskopom i očekuje se da će i taj uslov ispuniti do roka - 20. septembra.

Uskoro bi trebalo da zasjeda komisija koju, po novim pravilima Američke filmske akademije, čine 24 člana čija su imena dostavljena Amerikancima prije raspisivanja konkursa. Kandidat se bira većinom glasova.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, s početka Prvog svjetskog rata. Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a glume i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović...

Posljednjih nekoliko godina, čini se uobičajeno, domaći autori "preskaču" kandidaturu za Oskar na vanengleskom području. Tako među ovogodišnjim kandidatima nema ni ostvarenja koja su nagrađivana u inostranstvu, poput "Šavova" Miroslava Terzića ili "Pijavica" Dragana Marinkovića, pa ni filma Predraga Gage Antonijevića "Zaspanka za vojnike". Pravo učešća odnedavno imaju i dokumentarci, ali ni nagrađivani film Gorana Radovanovića "Slučaj Makavejev" nije među kandidatima.

Od prošle godine Filmski centar Srbije preuzima troškove izbora, pa tako kandidati ne plaćaju ni novčanu participaciju za učešće na konkursu.

Prošle godine srpski kandidat za zlatnu statuetu bio je film Dejana Zečevića "Izgrednici". Nažalost, srpski filmovi već decenijama ne stižu do zvaničnih nominacija. Najdalje je otišla drama Srdana Golubovića "Klopka", koja je 2008. bila na užem spisku od devet filmova nominovanih za Oskar za najbolje strano ostvarenje.