X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:24 | Izvor: SRNA

Novi zahtjev Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu

General MUP-a Srbije Sreten Lukić ponovo je predao zahtjev predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Kermelu Ađijusu za prijevremeno puštanje na slobodu.
Sreten Lukić (Foto: SENSE Agency) -
Sreten Lukić (Foto: SENSE Agency)

U zahtjevu, koji je potpisao advokat Dragan Ivetić, navodi se da vlasti Poljske, gdje Lukić izdržava kaznu, potvrđuju da njegov klijent ne pripada kriminalnom miljeu, ne pokazuje znakove agresivnog ponašanja, ne remeti disciplinu i red, niti su zabilježene bilo kakve kazne zbog njegovih postupaka u zatvoru.

Ivetić podsjeća i na procjenu da je Lukić vrijedno vršio svoje dužnosti u biblioteci u zatvorskoj jedinici, te da pokazuje značajne znakove rehabilitacije, koji bi mogli da budu u korist prijevremenog puštanja na slobodu.

Advokat navodi i činjenicu da su 12. maja istekle dvije trećine kazne koju Lukić treba da odsluži u zatvoru.

Lukić je prvi zahtjev za prijevremeno puštanje iz humanitarnih razloga predao 19. novembra 2018. godine, a u novom zahtjevu se navodi da razlozi nisu promijenjeni.

Prema Članu 26 Statuta Mehanizma, a u skladu sa zakonima u državi u kojoj osuđeni služi kaznu, ukoliko osuđeni ispunjava uslove za prijevremeno puštanje na slobodu, onda ta država treba da obavijesti predsjednika Mehanizma, koji jedini može da odobri puštanje.

Ivetić napominje da dokumenti koje su predale vlasti Poljske podržavaju prijevremeno puštanje na slobodu i prvobitni zahtjev osuđenog.

Lukić trenutno služi kaznu u trajanju od 20 godina.