latinica  ћирилица
20/08/2019 |  13:07 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

"Zatvoriti fakultete koji izdaju lažne diplome" (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice pitanje za nadležne institucije, ali da će se lično založiti da zakonom bude predviđeno zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

- Koliko znam, nadležni organi su rekli svoje - rekao je Dodik novinarima, podsjećajući da je republički prosvjetni inspektorat, na zahtjev Tužilaštva BiH, utvrdio da postoji povreda materijalnih činjenica kada je u pitanju Mehmedagićeva diploma i da je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci naloženo da je poništi.

Dodik je najavio da će insistirati da se u Republici Srpskoj što prije promijeni Zakon o visokom obrazovanju i da se utvrdi da svaka visokoškolska ustanova koja izda lažnu, nevalidnu diplomu bude zatvorena.

- Ne želim da se petljam šta je Tužilaštvo imalo namjeru da učini sa tim. To nek ono nastavi i dalje da radi - dodao je Dodik.

On je naveo da su federalni mediji o slučaju Mehmedagićeve diplome prenijeli saopštenje OBA-e, ali nisu rekli o čemu je riječ.

- U Federaciji BiH možete da imate lažnu diplomu, ali ako neko odluči da vas štiti, onda to čine svi mediji - zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

Republički prosvjetni inspektorat potvrdio je prošle sedmice da je diploma direktora OBA nevažeća.

Vanrednom kontrolom inspektora, provedenom 30. jula po nalogu Tužilaštva BiH, utvrđene su brojne nepravilnosti u Mehmedagićevoj diplomi, koju je 2007. godine, stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci.

Ovim povodom iz Tužilaštva BiH je saopšteno da rade na širem predmetu koji se odnosi na provjere zakonitosti i valjanosti diploma rukovodilaca agencija za provođenje zakona na nivou BiH.

Osim u ovom predmetu, rečeno je da se vrše još neke provjere, ali iz Tužilaštva nisu dali više informacija o tome.