latinica  ћирилица
20/08/2019 |  13:48 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Kovačević: Odlukom Predsjedništva trebalo bi da bude zatvorena finansijska konstrukcija

Nakon današnje odluke Predsjedništva BiH da se izdvoji tri miliona KM za dovršavanje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, trebalo bi da bude zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju ovog prelaza, izjavio je Srni načelnik Odjeljenja za kominukacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
Ratko Kovačević - Foto: SRNA
Ratko KovačevićFoto: SRNA

On je podsjetio da ukupna vrijednost izgradnje novog graničnog prelaza Bratunac, prema projektnoj dokumentaciji, iznosi 14,5 miliona KM, pri čemu u ovom trenutku UIO ima obezbijeđenih 7,5 miliona KM, dok su dodatna 3,5 miliona KM bila predviđena u budžetu UIO za 2019. godinu.

Kovačević je napomenuo da je UIO BiH došla do kraja tenderske procedure izbora najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji novog graničnog prelaza, ali da ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg jer nema obezbijeđena sva sredstva.

On je naveo da je UIO ranije poslala dopis Ministarstvu finansija i trezora u tehničkom mandatu od kojih je zatraženo pojašnjenje da li Uprava može "stvarati ugovorne obaveze i donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju graničnog prelaz Bratunac, s obzirom na to da je riječ o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO, a da budžet za 2019. godinu još nije usvojen".

- Nakon uputa od resornog ministarstva, UIO će dalje postupati - dodao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je izgradnja mosta i graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija zajednički projekat BiH i Srbije, pri čemu Srbija finansira izgradnju mosta i cjelokupne projektne dokumentacije, a BiH izgradnju prelaza kao zajedničke lokacije gdje će se zajedno nalaziti carinske službe i granične policije BiH i Srbije.

On je naglasio da je UIO već ranije uradila sve neophodno - izvršena je nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, riješeni su svi dokumenti za dobijenje u posjed zemljišta gdje će se graditi budući prelaz, pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju.

- Nakon toga, stečeni su uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju novog graničnog prelaza Bratunac. UIO je taj tender raspisla početkom 2019. godine. Ponude su u UIO dostavljene u martu 2019. godine - naveo je Kovačević.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je su članovi Predsjedništva na današnjoj sjednici obavezali Savjet ministara u tehničkom mandatu da u roku od 30 dana obezbijedi dodatna tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija da bi to pitanje bilo riješeno.

Dvije godine su prošle od kada je izgrađen most "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa Ljubovijom u Srbiji.

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz.