latinica  ћирилица
20/08/2019 |  14:21 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Rakić: Ključ opstanka Srba - nova radna mjesta

Funkcioneri Srpske liste, najbrojnije srpske političke partije na Kosovu i Metohiji, danas su u Gračanici položili kamen temeljac za kuću četvoročlane povratničke porodice Velić.
Kuća za povratničku porodicu Velić - Foto: SRNA
Kuća za povratničku porodicu VelićFoto: SRNA

Kamen-temeljac položili su predsjednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsjednici Dalibor Јevtić i Igor Simić.

- Gradnja kuća je jedan od načina da se stvore uslovi za opstanak preostalih Srba na Kosovu i Metohiji i održiv povratak raseljenih sunarodnika - rekao je Rakić novinarima.

On je naglasio da je pred svim Srbima na Kosovu i Metohiji trnovit put koji se "može preći samo zajedno i u jedinstvu svih Srba sa državom Srbijom, njenom vladom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem".

- Ključ opstanka Srba na ovim prostorima su nova radna mjesta - istakao je Rakić i naglasio da je država Srbija obezbijedila znatna sredstva, koja će biti uložena u projekte pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je poručio da država Srbija čvrsto stoji iza svog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da će realizacija u narednom periodu velikog broja projekata preostalim Srbima omogućiti bolju budućnost i stvoriti uslove da povratak zaživi.

Rakić je najavio da će u narednim danima rukovodstvo Srpske liste posjetiti sve srpske sredine južno i sjeverno od rijeke Ibar, da bi se na licu mjesta upoznali o problemima preostalih Srba i ponudili konkretna rješenja.

Јevtić, koji je ministar za zajednice i povratak u ostavci u Vladi samoproglašenog Kosova, rekao je da je na današnjem sastanku sa predsjednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem zaključeno da je neophodno objediniti sredstva namijenjena povratku i da će uz gradnju više desetina povratničkih kuća u narednom periodu Ministarstvo realizovati oko 120 projekata kojima će biti unaprijeđeni uslovi života preostalih Srba na Kosmetu.

- Bićemo u prilici da pomognemo zaživljavanje malih biznisa u srpskim sredinama s ciljem da se raseljeni vrate, ali prevashodno da se riješe egzistencijalni problemi onih Srba koji su uprkos teškim uslovima života opstali i preživjeli proteklih dvadeset godina na Kosovu i Metohiji - kaže Јevtić.