X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/08/2019 |  15:20 ⇒ 21/08/2019 | 07:33 | Izvor: RTRS

Kriza u BiH se nastavlja, političko Sarajevo i dalje uslovljava

Propao je jedan pokušaj da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Otkazana je vanredna sjednica na kojoj je trebalo da bude imenovan Zoran Tegeltija jer su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva rekli da će glasati protiv, prethodno je sa redovne sjednice skinut tzv. ANP za NATO i to na zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da bi svakako glasao protiv tog dokumenta i da bi onda pitanje ANP-a stavio pred Narodnu skupštinu Republike Srpske što je smatra i razlog što je povučen sa dnevnog reda.

Kriza u BiH se nastavlja. Političko Sarajevo i dalje uslovljava imenovanje predsjedavjućeg Savjeta ministara slanjem ANP za NATO. Ipak, svjesni da srpski član Predsjedništva ne odstupa od politike vojne neutralnosti formulisane u Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske, druga dva člana Predsjedništva mijenjaju taktiku i sa dnevnog reda povlače dokument koji trasira put ka NATO-u.

- Zašto su to odlučili da to povuku sa dnevnog reda a ranije su to tražili? Јa razumijem zašto su to uradili jer smo mi rekli i ja da bi glasali protiv i svaki put kada bude na dnevnom redu bićemo protiv i obratiti se NS RS. Očigledno oni žele da zaobiđu NS RS u odličivanju - rekao je Dodik.

Dodik ne isključuje mogućnost da su hrvatski i bošnjački član juče dobili savjet od američkog i britanskog ambasadora da povuku ANP. Znajući da bi Dodik glasao protiv i da bi potegao mehanizam zaštite entitetskog interesa ako bi bio preglasan, tzv ANP za NATO bi otišao u "istoriju", ovako ostaje u "životu" da ga opet vrate na sjednicu.

- Trudili smo se da se ne preglasavamo oko ANP-a jer da smo glasali Džaferović i ja bi bili za, Dodik protiv, potegao bi vitalni interes, sve bi otišplo u NS RS, a znate kako je završeno oko Pelješkog mosta i priča bi o ANP-u bila završena za neko vrijeme - tvrdi Komšić.

- U mom mandatu a ne sumnjam da ću obnoviti i novi, neće se desiti glasanje o ANP-u jer je tu sporno što šta od naziva nacionalni, jer u BiH žive tri konstitutivna naroda do toga da je to plan za članstvo - naveo je Džaferović.

Male su šanse da do 5. septembra, do kada je oročen Sporazum trojice lidera bude imenovan Zoran Tegeltija. Poslije je sve otvoreno kaže Dodik pa čak i preispitivanje učešće SNSD-a u parlamentarnoj većini na nivou BiH.Nije isključeno i da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povede rasprava o eventualnom povlačenju srpskih kadrova iz UIO i OS BiH. To ne dotiče bošnjačkog člana Predsjedništva, koji većinskoj volji srpskog naroda da ne BiH ide u NATO suprostavlja zakone i odluke.

- Uzrok problema je u nepoštivanju vladavine prava. Јer i ANP i imenovanje predsjedavjućeg Savjeta ministara je dio tog paketa - smatra Džaferović.

- Ključni su subjekti, entiteti, Republika Srpska i srpski narod su dio BiH i mi moramo biti pitani - poručio je Dodik.

Iako je otkazana vanredna sjednica na kojoj je trebalo da bude imenovan Zoran Tegeltija, iz kabineta Željka Komšića rečeno da je od SIPE i CIK-a zatražena njegova provjera uobičajena u takvim situacijama. Ipak,članovi Predsjedništva uradili su i jednu dobru stvar ,jednoglasnom Odlukom obavezali Savjet ministara da hitno obezbijedi tri miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza uz most Bratoljub koji spaja Bratunac i Ljuboviju u Srbiji.

Povezane vijesti:

Komšić: Ponudio sam neku vrstu kompromisa Dodiku i Džaferoviću

Džaferović o NATO: Niko nema pravo da kaže "ne"