latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:44 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Potpisani posebni kolektivni ugovori u oblasti obrazovanja

Potpisani su posebni kolektivni ugovori u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda i posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Resorni ministri Srđan Rajčević i Natalija Trivić nakon potpisivanja sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem, istakli su da će ovim posebnim kolektivnim ugovorima biti poboljšan položaj zaposlenih u oblastima visokog obrazovanja, prosvjete i kulture.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture smatraju da će ovim kolektivnim ugovorima biti poboljšana situacija u oblastima na koje se odnose.

Ovo je, kažu, dobar korak ka poboljšanju i materijalno - socijalnog statusa zaposlenih.

- Imamo situaciju da u određenim osnovnim školama imamo posebno odjeljenje sa smetnjama u razvoju i oni radnici koji rade u takvim odjeljenjima srazmjerno svom radu dobijaju određeni dodatak. Prilikom izrade pravilnika o tehnološkom višku uveli smo invaliditet do 10 kategorije i još smo neke tehničke stvari bolje uredili nego u prethodnom pravilniku - rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Posebni koletktivni ugovor predviđa i uvećanje plata za 12 odsto nastavnicima koji rade u kombinovanim razredima u osnovnim školama.

- Ono što je nama veoma važno, jeste da mi sa Sindikatom obrazovanja imamo kontinuitet saradnje i dogovora s ciljem unapređenja statusa zaposlenih u ovoj oblasti, tako da će Ministarstvo prosvjete intezivno raditi da nađemo rješenja za zaposlene u ovoj oblasti - istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prvi put potpisan je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Resorni ministar smatra da su ovim ugovorom terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, naglasio je da je najbitnije tokom potpisivanja ovog ugovora to da je očuvan dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata.

Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture poručuju da će nastaviti razgovore o boljem statusu radnika, a današnjim potpisavanjem posebnih koletivnih ugovora, učinjen je kažu, blagi pomak nabolje.