latinica  ћирилица
20/08/2019 |  16:00 ⇒ 21/08/2019 | 07:21 | Autor: RTRS

Dodik sutra sa Srbima iz FBiH o migrantima

Republika Srpska ne prihvata da se na njenoj teritoriji formiraju bilo kakvi centri za boravak migranata, poručio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik je istakao da će o ovoj temi sutra razgovarati sa predstavnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu.

Evropska komisija usvojila je odluku o izdvajanju dodatnih 10 miliona evra pomoći BiH u rješavanju problema povećanog priliva migranata i izbjeglica.

Najava da će u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca biti formiran migrantski kamp, uznemirila je srpske povratnike u ovaj kraj. Јoš jednom upozorili su da će, u slučaju da se u njihovoj blizini smjeste migranti, biti prinuđeni da napuste vijekovna ognjišta. Upravo to će biti tema sutrašnjeg sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH sa predstavnicima opština Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

- Јa sam obavezan da saslušam te ljude, ljude iz Federacije BiH koji imaju određene strahove. Prostor gdje se predlažu nova naselja za smještaj migranata je teritorija koja je ranije pripadala Srbima u cjelosti, gotovo 100 odsto. Ljudi imaju određene strahove i ne žele da im imovina bude ugrožena - rekao je Dodik.

Od početka 2018. godine, Evropska unija je za pomoć BiH u borbi sa migrantskom krizom izdvojila 24 miliona evra. Najveći dio dodatnih sredstava biće utrošen za pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj migranata, pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni, ali i za formiranje novih prihvatnih centara za migrante. A da li će i gdje, novi migrantski centri biti formirani, još nije poznato. Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić ističe da je iskustvo pokazalo da mnogo toga zavisi od samih migranata.

- Mi u Bihaću nismo pozvali migrante, nismo izabrali migrante, nažalost, situacija u BiH je takva da migranti biraju gdje će ići, oni. Bilo koji grad, bilo koja lokalna zajednica može govoriti mi njih nećemo ili mi njih hoćemo - smatra Fazlić.

Htjele to ili ne, u pogranične zapadnokrajiške lokalne zajednice od početka prošle godine ušlo je oko 36 hiljada migranata. I oni ne kriju da, zbog blizine granice sa Hrvatskom, ne žele iz Bihaća. Potencijalno vraćanje u unutrašnjost BiH, korak je nazad na njihovom putu ka njihovom cilju – nekoj od zemalja Evropske unije.

 I dok sa jedne strane hrvatska granična policija migranate vraća u Bihać, drugi u Unsko-sanski kanton svakodnevno pristižu sa svih strana. Prema određenim informacijama, ovdje ih je trenutno preko 5 hiljada. Provale i krađe dešavaju se svakodnevno, a građani su iz dana u dan sve zabrinutiji, kaže bišćanka Elma Hadžić.

- Plašim se, ima ih više, ja na Ceravicama vidim ih kako po deset u grupi, u kolonama prolaze. Oni se ponašaju kao da je ovo njihov grad, tačno kao da je njihov grad - priča Hadžićeva.

Da neće dočekati sudbinu Bihaća, nadaju se mještani Medenog polja kod Bosanskog Petrovca. Vjeruju jedino u pomoć iz Republike Srpske.