X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/08/2019 |  16:22 ⇒ 21:52 | Izvor: RTS

Italijanski premijer podnio ostavku

Kriza na političkoj sceni Italije sve je dublja. Vladajuća koalicija je već nedjeljama pred raspadom, a italijanski premijer Đuzepe Konte podnio je ostavku na to mjesto.
Đuzepe Konte  (Foto:REUTERS/Remo Casilli) -
Đuzepe Konte (Foto:REUTERS/Remo Casilli)

Predsjednik Vlade je svoju odluku saopštio na sjednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepovjerenju vladi, što je prije 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

- Koristim ovu priliku da najavim da ću svoju ostavku predstaviti predsjedniku republike - rekao je Konte u svom obraćanju.

Konte je odluku doneo nakon nastale krize na italijanskoj političkoj sceni koju je prouzrokovao ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini koji je pozvao na prijevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvijezdica više ne postoji.

Parlamentarne stranke su se usaglasile da će glasati o povjerenju Konteovoj vladi, ali ih je premijer preduhitrio svojom odlukom o ostavci.

Konte je u svom obraćanju u parlamentu naglasio da su Salvinijevi postupci neodgovorni i da on iz ličnih i partijskih razloga stvara krizu i traži način da Italijani što pre izađu na birališta kako bi iskoristio dobre rezultate svoje partije na evropskim izborima održanim u maju ove godine.

Na tim izborima, Liga je osvojila 34 odsto glasova u Italiji, dok je pokret Pet zvijezdica dobio oko 17 odsto.

Konte je na čelo italijanske vlade sačinjene od predstavnika koalicije Lige i pokreta Pet zvezdica došao 1. juna 2018. godine.

Na potezu predsjednik Matarela 

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori jer predsjednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsjednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu Vladu bez izbora.