latinica  ћирилица
20/08/2019 |  20:21 | Autor: SRNA

Atina nije dobila zahtjev za pristanak tankera u neku luku

Grčka je danas saopštila da nije primila zahtjev naftnog tankera "Adrijan Darja jedan" ili "Grejs jedan" da pristane u neku od njenih luka.
Atina - Foto: RTRS
AtinaFoto: RTRS

Tanker je napustio Gibraltar 18. avgusta i podaci za praćenje brodova pokazuju da se kreće ka grčkoj luci Kalamata na južnoj obali Peloponeza gdje bi trebalo da stigne 26. avgusta.

- Brod se kreće sporo i nije bilo zvanične objave o dolasku u Kalamatu. Ministarstvo pomorske trgovine prati situaciju uz ministarstvo spoljnih poslova - navodi se u saopštenju Ministarstva za brodski saobraćaj.

Administracija Gibraltara oslobodila je brod koji sada plovi pod iranskom zastavom nakon pet sedmica spora oko toga da li prevozi iransku naftu ka Siriji što bi bilo kršenje sankcija EU.

Neposredno nakon oslobađanja broda Amerika je naredila pljenidbu broda na drugačijim osnovama ali je to odbio Gibraltar.

Teheran je saopštio da će bilo kakav potez Amerike za zapljenju tankera imati "teške posljedice".

SAD su potom uputile snažan stav grčkim vlastima po pitanju tankera koji prevozi oko dva miliona barela nafte. Vašington traži zapljenu broda na osnovu toga da je povezan sa iranskom Revolucionarnom gardom koja je na listi terorističkih organizacija u Americi.