latinica  ћирилица
20/08/2019 |  22:13 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Penzioneri u Sloveniji protestuju zbog preskupog dopunskog osiguranja

Sindikat slovenačkih penzionera protestovao je zbog velikog povećanja premija za dopunsko zdravstveno osiguranje, koje osiguravajuće kuće pravdaju povećanim obimom i cijenama zdravstvenih usluga.
Vlada Slovenije (foto: gov.si) -
Vlada Slovenije (foto: gov.si)

Penzioneri su optužili osiguravajuće kuće za "kartelni dogovor" koji može ugroziti veliki broj onih sa malom penzijom.

Tri osiguravajuće kuće nude u Sloveniji dodatno osiguranje koje korisnicima omogućava korištenje zdravstvenih usluga bez participacije, a premiju osiguranja od 1. septembra po drugi put ove godine povećavaju za još oko 7,5 odsto na mjesečne iznose od 35 do 36 evra.

- Oni koji sa minimalnom penzijom ne pokrivaju ni osnovne životne troškove plaćaju jednaku premiju dopunskog osiguranja kao i oni sa platom od desetak hiljada evra, što govori o stepenu solidarnosti tog sistema - naveli su članovi sindikata penzionera u današnjem protestnom pismu javnosti i Vladi.

Oni zahtijevaju da sadašnji sistem zdravstvenog osiguranja bude promijenjen kako bi bio poboljšan položaj penzionera koji čine više od četvrtine ukupne populacije, a za zdravstvo su izdvajali kroz doprinose cijeli svoj radni vijek.

- Pristup javnom zdravstvu mora biti jedno od građanskih prava koja su zagarantovana svima koji su uključeni u javni sistem, bez obzira na zdravstveno, socijalno ili ekonomsko stanje ili sposobnost pojedinca - navodi se u saopštenju.

Dopunsko zdravstveno osiguranje predmet je čestih kritika u Sloveniji zbog ustaljenog mišljenja da osiguravajuća društva iz njega velike profite prebacuju u "privatne džepove" dok javne zdravstvene ustanove često imaju gubitke.

Ranija vlada i premijer Miro Cerar predlagali su koncept kojim bi se dopunsko osiguranje ukinulo, a umjesto toga dodatnih 300 miliona evra obezbijedilo promjenama sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja, pri čemu bi oni sa višim prihodima plaćali više.