latinica  ћирилица
21/08/2019 |  07:19 ⇒ 09:04 | Autor: RTS

Kompanija Knjaz Miloš dobila novog vlasnika

Kompanija Knjaz Miloš u Aranđelovcu postala je dio porodice američkog Pepsika i češkog proizvođača bezalkoholnih pića Motoni 1873. U kompaniji Knjaz Miloš, koja je prije nekoliko godina promijenila vlasnika, 800 zaposlenih proizvodi 30 marki pića, a poslije ovog preuzimanja, aranđelovačka mineralna voda prodavaće se u 200 zemalja.
Fabrika "Knjaz Miloš" Aranđelovac - Foto: Screenshot
Fabrika "Knjaz Miloš" AranđelovacFoto: Screenshot

Kompanija Knjaz je od juče u familiji Pepsika u čijem sastavu je i Starbaks sokovi, Granini, čips Leis.

Ugovor o prodaji, u ambasadi Češke u Beogradu, potpisali su vlasnik kompanije Knjaz Andrej Јovanović, direktor Motonija Alesandro Paskval i potpredsjednik Pepsika Kristof Gij. Od preuzimanja prije četiri godine od fonda Mid Јurop partnersa, aranđelovačka firma je postala dva i po puta efikasnija i profitabilnija.

Postala je regionalni igrač i došlo je vrijeme da bude u društvu najjačih firmi na svijetu. Baš kao nekada fabrika čipsa koja je prodata Pepsiku.

- Kad pričamo da se odričemo naših brendova na policama u Srbiji da to prelazi u strane ruke. Evo vam odgovor na to. Јa sam sa Marbom u Hrvatskoj bio 11. brend na polici koja je billa vezana za čipseve i slične proizvode. Oni su zvanično na poziciji broj jedan - rekao je Andrej Јovanović, vlasnik Mid Europa partners.

Doskorašnji vlasnik kompanije Knjaz, Mid Јurop partners najavljuje da će novac od prodaje reinvestirati u Imlek i napraviti od njega najmoderniju mljekaru u svijetu.

Kupovina iz trećeg pokušaja

Da je kompanije Knjaz Miloš dobro radila i bila tražen brend, potvrđuje podatak da su ga sadašnji vlasnici kupili tek iz trećeg pokušaja.

- Vidite da je logo Knjaza Miloša na vrhu naših proizvoda u svijetu jer je brend koji kvalitetom to zaslužuje. Kupili smo slične firme u Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i trideset puta uvećali proizvodnju. Kada je riječ o broju radnika nema otpuštanja, već samo većeg obima posla i više zaposlenih - naveo je Alesandro Paskvale, vlasnik Matoni 1873.

Prema riječima direktora Pepsika, Kristofa Žilija, ta kompanija prodaje milijardu komada proizvoda dnevno širom svijeta.

- Knjaz Miloš je bio regionalno najpoznatija mineralna voda. Neki regionalni brendovi ostaće regionalni, ali od danas će mineralna voda biti svjetski poznata, kao što je Pepsi maks kao i ostali inovativni proizvodi - istakao je Žili.

Kompanije Knjaz je godišnje prihodovala 75 miliona evra.

Novi vlasnik se obavezao da će nastaviti, ne samo proizvodnu već i ulogu u razvoju lokalne zajednice.

- Kompanija Knjaz Miloš svake godine uplati, prošle godine je uplatila u budžet Republike Srbije 11 miliona evra. Ove godine, ako se ne varam, to će biti i više - rekao je predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Kupovina kompanije Knjaz Miloš prethodi posjeti predsjednika Češke Miloša Zemana Srbiji, koji u septembru dolazi sa predstavnicima 50 velikih kompanija. Češka je, kaže ambasador Tomaš Puhta, četvrti investitor u Srbiji a robna razmjena dvije zemalje je oko milijardu evra godišnje.