latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:06 | Autor: SRNA

Srpska književnost na Sajmu knjiga u Pekingu

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji počinje sutra, nizom programa i publikacija biće predstavljeni srpska književnost, izdavaštvo i kultura.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

Srbija će nastupiti na nacionalnom štandu, a predstavljanje će proteći u znaku niza značajnih godišnjica, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Glavne teme nastupa su 810 godina od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje Srpske pravoslavne crkve, države i kulture, kao i 800 godina od sticanja samostalnosti srpske crkve.

Biće obilježeno i 90 godina od rođenja srpskih pisaca Milorada Pavića i Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, te 120 godina od rođenja Radeta Drainca.

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Јučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pjesnik Petar Matović.

Srbija i njena kultura biće predstavljene specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku, u kojima je velika pažnja posvećena srpsko-kineskim kulturnim vezama.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu zatvara se u ponedjeljak, 26. avgusta.