X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:07 ⇒ 11:09 | Izvor: sputniknews.com

Kovač: BiH treba podijeliti na tri dijela, po uzoru na Belgiju

Miro Kovač, aktuelni predsjednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podjelu BiH na tri dijela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.
Miro Kovač  (Foto:avaz.ba) -
Miro Kovač (Foto:avaz.ba)

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podjelom te države po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

U Belgiji, rekao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i njemačka jezička zajednica.

Prema njegovim riječima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.

Sarajevski portal Kliks konstatuje da je ovaj, kako navode, uticajni hrvatski političar ponovo pokrenuo kontroverznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u bosanskohercegovačkoj političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda - dodao je Kovač.

Naglasio je i da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari u BiH.

- Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava - rekao je Kovač.