X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/08/2019 |  13:55 ⇒ 13:56 | Izvor: SRNA

Linta: Јoš jedan dokaz da je HDZ nasljednik ustaškog pokreta

Pronalazak portreta i fotografije ustaškog poglavnika Ante Pavelića u vili bivšeg hrvatskog ministra i visokog funkcionera HDZ-a Lovre Kuščevića, jedan je u nizu dokaza da je HDZ direktan nasljednik ustaškog pokreta, ocijenio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

On je istakao da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman još na saboru HDZ-a u februaru 1990. godine u Zagrebu otvoreno rekao da je genocidna Nezavisna Država Hrvatska bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom.

- HDZ je stranka čiji je cilj bio da završi posao koji je započeo ustaški režim na čelu sa Antom Pavelićem, to jest, da riješi srpsko pitanje ognjem i mačem i da stvori etnički čistu "veliku Hrvatsku" - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je HDZ "realizovao dijelom projekat ustaškog pokreta", jer je sa područja današnje Hrvatske protjerano više od 500.000 Srba, više od 7.000 ubijeno, a srpska imovina se od 1990. godine sistematski pljačka, otima i uništava.

Linta je naveo da su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće odbrane pod vođstvom HDZ-a izvršili brutalno etničko čišćenje, uništavali srpsku imovinu i počinili brojne zločine nad Srbima u zapadnoj Hercegovini i zapadnokrajiškim opštinama.

On je istakao da je HDZ proustaška stranka koja, kako navodi, od svog osnivanja radi na rehabilitaciji NDH-a i ustaštva, i koja je odmah po dolasku na vlast dopustila povratak preživjelih ustaša u Hrvatsku, te vodila žestoku antisrpsku kampanju.

- HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru je još 1993. godine donijela nacistički zakon po kome se preživjelim ustaškim zlikovcima isplaćuju penzije koje su zaslužili zbog počinjenog genocida nad srpskim narodom, a štiti svoje članove i druge koji su počinili brutalne zločine nad Srbima - naveo je Linta.

On je podsjetio i da je HDZ-ova većina, između ostalog, donijela odluku da Hrvatski sabor bude pokrovitelj ubijenim ustašama u Blajburgu, dok ta stranka smatra da je "veličanstveni ustanak srpskog naroda u Srbu - 27. jula 1941. godine - bio početak pokolja Hrvata".

- HDZ nikada nije priznao da je u NDH počinjen genocid nad srpskim narodom, ni zatražio oproštaj. HDZ ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji, odnosno o lažnoj agresiji Srbije i krajiških Srba na Hrvatsku - istakao je Linta.

Zbog sumnje o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta, hrvatska policija pretražila je Kuščevićevu kuću na ostrvu Brač, koju je izdavao turistima, a na kaminu su pronađene fotografija ustaškog poglavnika Ante Pavelića i bista Franje Tuđmana.