X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/08/2019 |  14:06 | Izvor: SRNA

Huavej planira da otvori regionalni centar u Beogradu

Kompanija Huavej planira da u Beogradu otvori regionalni centar za inovacije za digitalnu transformaciju, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika te kompanije i ministra finasija Srbije Siniše Malog.
Huavej (Foto: Charles Platiau) - Foto: REUTERS
Huavej (Foto: Charles Platiau)Foto: REUTERS

- Saradnja sa kompanijom Huavej dalja je konkretizacija bilateralne saradnje vlada Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put", kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između dvije države - saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Ukazano je da je kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huavej centra za inovacije za digitalnu transformaciju, kao regionalnog centra za zapadni Balkan sa sjedištem u Beogradu.

Predstavnici kineske kompanije razgovarali su sa Malim o dugoročnoj saradnji na zajedničkim projektima u okviru inicijative "Pojas i put", kao i o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine.

Razgovarano je o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad", na čijem uspostavljanju su Huavej i Srbija partneri.

Planiran je i dalji razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje Huaveja, kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Huavej ukazali su i na mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji, kao i sistema koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe.