X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/08/2019 |  15:27 | Izvor: SRNA

Anđelković: Na snazi jedna vrsta tihog državnog udara

U BiH je na snazi jedna vrsta "tihog državnog udara" kojim se ozbiljno uskraćuju prava Republici Srpskoj i srpskom narodu da izaberu svoje predstavnike u zajedničkim institucijama, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Komentarišući rezultate jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH i neformiranje vlasti na nivou BiH zbog uslovljavanja Bošnjaka da Srbi pristanu na Godišnji nacionalni program /ANP/ za NATO, Anđelković je istakao da je evidentno da BiH ne može na legalan način da uđe u taj vojni savez jer srpski narod to ne želi, a ovo je mehanizam ucjena kako bi Srbi bili marginalizovani.

Prema njegovim riječima, nalaze se razni izgovori kako bi nastavila da funkcioniše stara vlast u kojoj su "zastupljeni oni Srbi koji nemaju pravo da predstavljaju srpski narod", a i među muslimanima i Hrvatima nisu na adekvatan način zastupljeni oni koji su pobijedili na izborima.

- Mislim da Bošnjaci imaju višeslojan cilj. Јedan je da pokažu da mogu da kontrolišu stvari i da ucjenjuju Republiku Srpsku, da onemoguće autentične predstavnike srpskog naroda da učestvuju u zajedničkim institucijama, a drugi je da se otkoči proces atlantskih integracija - rekao je Anđelković Srni.

On je ocijenio da sadašnja situacija predstavlja jednu vrstu ponavljanja stanja iz 1990. godine, kada je proglašena lažna nezavisnost BiH, Srbi marginalizovani i tako izazvan građanski rat.

- Da se u nekoj drugoj zemlji ovako nešto dešava, verovatno bi međunarodna zajednica to ocijenila kao vrstu državnog udara. U BiH se sve toleriše jer je očito namjera i dalje da se oslabi Republika Srpska i srpski narod, te vještački izvrši centralizacija BiH - zaključio je Anđelković.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović dogovorili su juče da otkažu dvije sjednice na kojima je tog dana trebalo da bude glasano o ANP-u i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva u Sarajevu ocijenio da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za ANP.