latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:29 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

U pripremi zakon koji će omogućiti kažnjavanje fakulteta zbog lažnih diploma

Svi fakulteti koji izdaju lažne diplome biće sankcionisani, poručeno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Pred poslanicima bi uskoro trebalo da se nađe novi Zakon o visokom obrazovanju, koji će omogućiti ministarstvu da kazni fakultete koji krše zakon.

Izdavanje diploma koje nisu stečene na osnovu zalaganja studenta, jedna je od najgorih pojava u društvu koju moramo spriječiti, poručio je resorni ministar Srđan Rajčević.

Ističe da podržava inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da svi fakulteti koji izdaju lažne diplome budu i zatvoreni. Najavljuje da će od septembra pred poslanicima Srpske, biti zakoni o visokom obrazovanju i osiguranju kvaliteta visokog obrazovanja, kojima će biti pooštrene kaznene politike i uspostavljeni kontrolni mehanizmi.

- To podrazumijeva u novim zakonskim rješenjima administrativnu mogućnost izdavanja aministrativne mjere za zabranu obavljanja rada visokoškolskim ustanovama gdje se u drugostepenom postupku utvrdi da su zaposleni učestvovali u neregularnostima prilikom izdavanja diploma - rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rajčević smatra da su neke stvari isplivale na površinu, nakon što je prosvjetna inspekcija izdala rješenje o poništenju diplome direktora Obavještajno bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića stečene 2007. na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci. Rektor Univerziteta Radovan Klincov, rekao je da će se ova ustanova žaliti na rješenje Inspektorata i da stoje iza svakog svog studenta.

- Zamolio bih medije da se suzdrže od neosnovanih izjava o falsifikovanim lažnim diplomama gdje se u potpusnosti slažem s izjavom predsjednika Dodika i izjavom ministra i stojimo na usluzi u borbi protiv falsifikatora i lažnih diploma - istakao je Klincov.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik juče je izjavio da je validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, pitanje za nadležne institucije.

- Ne želim da se petljam šta je Tužilaštvo imalo namjeru da učini sa tim, ono neka nastavi i dalje da radi - smatra Dodik.

Podjećamo, osim u ovom predmetu, iz Tužilaštva je rečeno da su u toku još neke provjere zakonitosti i valjanosti diploma rukovodilaca agencija za provođenje zakona na nivou BiH. Republički prosvjetni inspektorat, po nalogu Tužilaštva, potvrdio je prošle sedmice da je diploma direktora OBE - nevažeća.