X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:40 ⇒ 15:42 | Izvor: SRNA

Grujičić: Bošnjaci po svaku cijenu žele da omalovaže srpsko stradanje

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da je današnje nelegalno postavljanje bošnjačke spomen-ploče na bivšoj zgradi policijske stanice u ovom mjestu za osudu i da to pokazuje da bošnjačka udruženja po svaku cijenu nastoje da omalovaže stradanje srpskog naroda u posljednjem ratu.
Mladen Grujičić - Foto: RTRS
Mladen GrujičićFoto: RTRS

- Oni kao da žele da se takmiče, što je žalosno i neprihvatljivo - istakao je Grujičić.

On kaže da su pored desetina nelegalno postavljenih spomen-obilježja po srebreničkim selima sa natpisima na kojima ima uvredljivih sadržaja i postavljanja spomen-ploče na školskom igralištu prije nekoliko godina, Bošnjaci danas postavili spomen-ploču na bivšoj policijskoj stanici i ta reakcija na nedavno postavnjanje spomen-ploče zlostavljanim i ubijenim Srbima u tom objektu/logoru/ ne vodi ničemu, a najmanje pomirenju i suživotu.

Grujičić je naglasio da je planirano da se pitanje postavljanja spomen-obilježja uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine opštine koja treba da na zakonit način riješi to pitanje.

Na pitanje Srne da li će doći do uklanjanja nelegalno postavljene spomen-ploče, kao što je to učinjeno sa spomen-pločom srpskog udruženja "Istočna alternativa", Grujičić je rekao da će biti provjereno da li je podnesen zahtjev za njeno postavljanje, te ne biti odlučeno šta će biti preduzeto.

On je istakao da su srpska udruženja već pokrenula proceduru obezbjeđenja odobrenja za postavljanje spomen-obilježja na određenim lokacijama.

PORED SRPSKE POSTAVLjENA I BOŠNjAČKA SPOMEN-PLOČA

Predstavnice bošnjačkih udruženja proizašlih iz posljednjeg rata u BiH danas su postavile spomen-ploču na staroj zgradi policijske stanice u Srebrenici gdje su, prema njihovim riječima, ubijeni njihovi sunarodnici na početku rata i u julu 1995. godine.

Zamjenik načelnika ove opštine Hamdija Fejzić rekao je novinarima da je postavljanje ove spomen-ploče bošnjačka reakcija na nedavno postavljanje spomen-ploče na policijskoj zgradi ubijenim Srbima.

On je naveo da bošnjačka udruženja poimenično znaju dva njihova sunarodnika koji su ubijeni u ovoj zgradi i da će Bošnjaci obilježiti sva mjesta na području ove opštine gdje je nastradao neko od pripadnika njihovog naroda od početka do kraja posljednjeg rata u BiH.

Na pitanje novinara da li će postavljanje ove ploče izazvati tenzije i pogoršanje međunacionalnih odnosa u ovoj sredini, Fejzić je rekao da do toga ne bi trebalo da dođe, a da je ova spomen-ploča opomena budućim naraštajima da se više nikada ne ponovi zlo kakvo se dogodilo devedestih godina prošlog vijeka na ovom području.

Pored ranije postavljene spomen-ploče ubijenim Srbima u ovoj zgradi, koja je u ratu bila logor, sada je postavljena i bošnjačka, i to na svega tri metra udaljenosti.

Ovo i sva ostala bošnjačka obilježja u selima oko Srebrenice postavljena su bez odobrenja nadležnih opštinskih organa.