latinica  ћирилица
21/08/2019 |  16:13 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Bratunčani s nestrpljenjem čekaju početak radova na izgradnji GP Bratunac - Ljubovija

Mještani bratunačke opštine očekuju od Savjeta ministara BiH da će u narednih 30 dana Upravi za indirektno oporezivanje BiH obezbijediti dodatna tri miliona maraka za nastavak izgradnje graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija. Podsjećamo da su članovi Predsjedništav BiH obavezali su Savjet ministara u tehničkom mandatu da hitno obezbijedi nedostajuća sredstva za izgradnju prelaza vrijednog 14,5 miliona maraka.

U lokalnoj upravi u Bratuncu kažu da su završili većinu poslova u vezi sa eksproprijacijom zemljišta i lokalne putne infrastrukture, tako da sa nestrpljenjem očekuju početak radova na izgradnji graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija.

Srbija je izgradila most Bratoljub na Drini u maju 2017. godine, a BiH bi konačno trebalo da počne gradnju prelaza kao zajedničke lokacije carinskih službi i granične policije Srbije i BiH.

Petko Ratković, načelnik odjeljenja za urbanizam i stambeno-kominalne poslove u Bratincu, ističe da je dobra je stvar što  na ovom prelazu sa naše strane postoji kompletan sadržaj kao i carine, tako da, kako je rekao, neže biti velikih zastoja. 

Najbliži granični prelazi za teretni saobraćaj su u Zvorniku i Višegradu, pa je most sa prelazom u Bratuncu izuzetna razvojna šansa jer u u bizini planirana izgradnja industrijske i bescarinske zone. Stoga u Bratuncu pozivaju privrdenike da ulažu.

I za mještane Bratunca najava izgradnje graničnog prelaza je dočekana sa olakšanjem - imaju most već dvije ipo godine, ali im je pristup zabranjen. 

Od 14,5 miliona maraka, koliko će koštati granični prelaz Bratunac - Ljubovija, UIO BiH obezbijedila je 7,5 miliona KM, 3,5 miliona je planirano budžetom za 2019 godinu, tako da je odluka Predsjedništva BiH da Savjet ministara obezbijedi nedostajuća tri miliona maraka za konačno zatvaranje finansijske konstrukcije. Ono što slijedi je izbor ivođača radova, jer je i međuvremenu završena i tenderska procedura.