latinica  ћирилица
21/08/2019 |  16:20 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Elektro-Bijeljina započela rekonstrukciju elektro mreže

Elektro-Bijeljina je počela investiciju koja će u naredne tri godine dostići 50 miliona maraka! Danas je sa Kompanijom ''Telegruop'' iz Banjaluke potpisala ugovor o nabavci materijala za rekonstrukciju elektro mreže, vrijedan 15 miliona maraka. To je prva faza projekta koji će pokriti područje od Skelana do Pelagićeva.

Elektro-Bijeljina je nedavno potpisala kreditni ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti od 30 miliona maraka za rekonstrukciju elektro-mreže na području 13 opština u sjeveroistočnom dijelu Srpske. Ovo je međunarodni projekat sa upošljavanjem domaćih konzorcijuma. Potpis sa Kompanijom "Telegrup" početak je realizacije projekta koji će sa sredstvima Eelektro-Bijeljine u naredne tri godine, dostići 50 miliona maraka.

- Ovim dajemo vjetar u leđa domaćim firmama koje će zaposliti svoje kapacitete, a naši kupci će imati redovnije snabdijevanje električnom energijom, kvalitetniju isporuku, a smanjiće se i zastoji u isporuci energije - istakao je Vaso Arsenović, generalni direktor ZEDP Elektro- Bijeljina. 

Ovo je projekat od izuzetne važnosti za ovaj dio Srpske, koja pokazuje da ima vlastite snage u razvoju eneregetskog sistema, jer se na području Semberije i Posavine posljednjih godina, u energetici ostvaruju investicije od preko 100 miliona maraka, istakao je resorni ministar Petar Đokić.

- Najveći rezultati se očekuju kroz ovakve investicije, jer rekonstrukcijom postrojenja, niskonaponske mreže i na kraju ulaganjem u infrastrukturu koju koriste građani, dakle nova brojila, doći će do značajnog poboljašanja u snabdijevanju energijom - rekao je Đokić.

U naredne tri godine biće rekonstruisani dalekovodi i trafostanice od Skelana do Pelagićeva. Elektro-Bijeljina, po okončanju projekta, imaće višemilionsku uštedu.