X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/08/2019 |  17:01 ⇒ 17:15 | Izvor: SRNA

"Srpska nema probleme nego plan izgradnje gasovoda"

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da u Srpskoj neće biti problema sa snabdijevanjem gasom kakav je moguć u Federaciji BiH koja nema zakonska rješenja u ovoj oblasti.
Gas - Foto: REUTERS
GasFoto: REUTERS

- Ne mogu da govorim u ime onoga što će u oblasti gasa raditi FBiH, to je njihov posao, a za ono što radi Republika Srpska ne vidim nikakvu sumornu procjenu i nema razloga za to - odgovorio je Đokić na pitanje novinara o mogućoj krizi sa gasom u BiH naredne godine.

On je naveo da takvih problema neće biti u Republici Srpskoj čija je domaća kompanija Gas-res najvažniji partner Srbijagasu u pogledu snabdijevanja Republike Srpske gasom i "Gaspromu" posredstvom koga se gas ugovara i nabavlja.

- Republika Srpska ima zakon o gasu koji je usklađen sa evropskim direktivama i to su nam potvrdili iz Evropske energetske zajednice, što znači da smo mi kao Republika iskoračili mnogo dalje od FBiH - ocijenio je Đokić.

Prema njegovim riječima, problem je moguć sa ili u FBiH, gdje nisu zakonodavno riješili neka pitanja i odnose između preduzeća koja transportuju i snabdijevaju gasom.

- Želio bih da i FBiH slijedi naš put i očekujem da su ozbiljno shvatili ovo pitanje i da će morati donijeti zakon o gasu na nivou FBiH kojim bi riješili pitanje ko ima a ko nema monopol i da li neko, krijući se iza monopola, praktično remeti odnose u sektoru snabdijevanja gasom u ovom regionu - rekao je Đokić.

On je istakao da je Republika Srpska u toj oblasti riješila važna pitanja i da planira izgradnju gasovoda od Semberije, kao ulazne tačke, do Novog Grada kao krajnje tačke na zapadu zemlje.

- Naravno da bi podržali i razvoj gasne mreže u drugim područjima kroz koja neće prolaziti magistralni gasovod i imamo jasan projekat i želimo ga realizovati zajedno sa Srbijom i sa Srbijagasom. U tom smislu smo već u nekim razgovorima i pregovorima i pratićemo dinamiku koju će Srbija imati kada je u pitanju takozvani Turski tok - rekao je Đokić.