latinica  ћирилица
21/08/2019 |  17:31 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Rudo: Startap paketi za 65 malih i novih pčelara

Startap paketi za 65 malih pčelara i pčelara početnika sa područja opštine Rudo uručeni su danas u ovoj opštini, sa ciljem unapređenja pčelarske proizvodnje, posebno kod malih i novih pčelara.
Rudo - Start ap -
Rudo - Start ap

Startap paketi dodijeljeni su u okviru projekta za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, a sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Udruženje pčelara "Medovina" i opština Rudo.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Bejatović naveo je da su svi pčelari dobili paket u vrijednosti od 1.120 KM, te da paket sadrži pet rojeva sa košnicama i opremu za početak pčelarenja.

- Finansijsko učešće korisnika paketa i opštine Rudo je bilo po 30 odsto, odnosno zajedno 60 odsto od ukupnog iznosa, dok je preostalih 40 odsto učešće preko IFAD projekta - rekao je Srni Bejatović.

Prema njegovim riječima, poslovni plan "Organizovni uzgoj pčela u opštni Rudo", čiji je aplikant Udruženje pčelara "Medovina", predviđa ulaganja u osnovna sredstva, odnosno opremu za proizvodnju meda, koja će pomoći da se dobiju zdravi proizvodi sa dodatnom vrijednosti sa drugim proizvodima.

- Pčelarskoj proizvodnji u ovoj regiji je neophodno povećanje produktivnosti, količine meda, ali i povećanje efikasnosti. Prisutno je i nedovoljno poznavanje tehnologije proizvodnje matične mliječi, polena, propolisa, voska i pčelinjeg otrova, ali i proizvoda u čiji se sastav oni ugrađuju - rekao je Bejatović.

On je napomenuo da se održivost pčelarske djelatnosti može bazirati na znanju u ovoj oblasti, gdje se postižu veći prihodi i veći profit.