latinica  ћирилица
21/08/2019 |  20:33 ⇒ 20:39 | Autor: SRNA

Petričević: Derventa - primjer domaćinskog odnosa prema investitorima

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da Derventa predstavlja primjer uspješne opštine i domaćinskog odnosa vlasti prema stranim investitorima.
Sajam privrede i turizma u Derventi - Foto: SRNA
Sajam privrede i turizma u DerventiFoto: SRNA

- Derventa je opština sa najjačim privrednim razvojem i poznata po velikom broju stranih investitora. Ova opština je od 2013. godine član Saradničke mreže i daje kontinuiranu podršku programu investiranja stranih ulagača - rekao je novinarima Petričević koji je danas u Derventi otvorio 14. Derventski sajam privrede i turizma na kojem učestvuje 130 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

On je istakao da Derventa treba da bude primjer drugima kako treba raditi.

- Tu smo da podržimo aktivnosti sajma na kojem ljudi stiču nova poznanstva i stvaraju nove angažmane - rekao je Petričević.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je novinarima da u ovoj lokalnoj zajednici posluju 824 privredna subjekta i da ima 30 stranih kompanija.

- Ako poredimo Derventu prije rata sa 57.000 stanovnika i 14.000 zaposlenih, te ovu danas sa 26.500 stanovnika i 7.000 zaposlenih, to je veliki rezultat - naveo je Simić.

Miroslav Simić, direktor Sportskog centra koji je organizator sajma, ističe da su izlagači svoje proizvode izložili na više od 3.200 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora.

- Izlagači predstavljaju svoju bogatu ponudu uz mnoštvo sajamskih poklona i popusta. Ulaz na sajam je besplatan - rekao je Simić.

Među izlagačima je i trinaestogodišnji Drago Savić koji je izložio pet ikona i dva crteža.

Veliku podršku pružio mu je djed Marinko Dumanić koji se bavi izradom ikona tehnikom pirografije.

- Već 12 godina izlažem na Sajmu privrede i turizma u Derventi, ali i na sajmovima u Modriči, Brodu, Laktašima, Bijeljini, Višegradu. Unuk je imao prvu izložbu ili nastup na sajmu 2017. godine - ističe Dumanić.

Boro Јelić iz Broda kaže da na sajmu u Derventi učestvuje od samog početka, najviše zbog druženja, poznanstva i dogovora o plasmanu meda i proizvoda od meda.

Otvaranju sajma prisustvovali su i narodni poslanik Igor Žunić, te predstavnici opština Derventa, Brod i Modriča.

Na svečanosti otvaranja nastupili su Kulturno-umjetničko društvo "Derventa" i pjevač Darko Đekić.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Privredne komore Srpske i načelnika opštine Derventa Milorada Simića.

Sajam je otvoren do petka, 23. avgusta, od 10.00 do 21.30 časova.