latinica  ћирилица
21/08/2019 |  20:48 | Autor: SRNA

Makron: Prijem Moskve u G7 prije rješenja ukrajinske krize bio bi greška

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi ponovni prijem Rusije u Grupu G7 bez rješenja krize u Ukrajini bilo greška i naglasilo bi slabost zapadnih sila.

- Mislim da bi povratak Rusije za sto bez ikakvih uslova bio znak slabosti G7. Bila bi to strateška greška za nas - rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, kriza u Ukrajini mora biti rješena prije nego što se Rusija bude mogla vratiti u G7 čak iako je od ključne važnosti razgovarati o međunarodnim krizama sa Moskvom.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je sinoć da bi bilo prikladno dopustiti Rusiji da se pridruži grupi G7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Makron je naglasio da američki tehnološki giganti plaćaju nepošteno male poreze i od Vašingtona je zatražio pomoć u reformi globalnog globalnog poreskog korporativnog zakona.

Giganti poput Fejsbuka, Gugla i Amazona trenutno mogu da prijavljuju porez u zemljama kao što su Irska i Luksemburg bez obzira gdje je prihod ostvaren.

Parlament Francuske je u julu odobrio porez od tri odsto na prihod od digitalnih usluga veći od 25 miliona evra i ostvaren u toj zemlji i 750 miliona evra negdje drugo u svijetu.