latinica  ћирилица
22/08/2019 |  09:09 | Autor: SRNA

Bolsonaro optužuje aktiviste za podmetanje požara

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro optužio je aktiviste organizacija za zaštitu čovjekove sredine da podmeću požare u Amazonu.
Žair Bolsonaro (Foto: wicnews.com) -
Žair Bolsonaro (Foto: wicnews.com)

- Po pitanju požara u Amazonu, koje su, po mom mišljenju izazvale nevladine organizacije jer gube novac. Namjera im je da donesu probleme Brazilu - rekao je brazilski predsjednik na kongresu čelične industrije u Braziliji.

Britanski Gardijan navodi da Bolsonaro pokušava da izbjegne sve veće međunarodne kritike zbog neuspjeha da se zaštiti najveća kišna šuma na svijetu.

Prema pisanju lista, porast broja požara u nekoliko država u području Amazonije ovog mjeseca uslijedio je nakon medijskih izvještaja da su farmeri ohrabreni mogućnošću da raščišćavaju zemljište radi obrade usjeva i uzgoja stoke, jer nova brazilska administracija želi da region otvori za ekonomsku aktivnost.

Brazilski Nacionalni institut nedavno je objavio istraživanje u kojem se navodi da je od početka godine u Brazilu prijavljeno više od 72.000 požara, što je za 84 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Više od polovine požara bili su u Amazoniji.

U julu je zabilježen veliki rast sječe šuma, što je pratio i rast broja požara u avgustu. Lokalni mediji ističu da su farmeri u pojedinim regionima organizovali "dane vatre", da bi iskoristili slab odgovor vlasti.

Norveška i Njemačka su obustavile donacije za brazilski fond namijenjen Amazoniji koji podržava nevladine organizacije za zaštitu ekologije, ali i državne agencije.

Upućeni su i pozivi da Evropa blokira trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim državama.