latinica  ћирилица
22/08/2019 |  10:48 | Autor: TANЈUG

Mediji: Priština u panici, sastanak Vučić - Pompeo ugovoren tajno

Albanski političari strahuju od promejne stava Bijele kuće nakon susreta Vučića i Pompea u Njujorku, saznaje Blic.
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo - Foto: B92
Aleksandar Vučić i Majk PompeoFoto: B92

Iznenadni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugog čovjeka SAD Majka Pompea uznemirio je zvaničnike u Prištini, koji su o susretu obaviješteni samo dan prije nego što je do njega došlo, saznaje list.

Kako kaže izvor lista iz diplomatskih krugova, sastanak je čuvan u najstrožoj tajnosti i predstavlja potpuno novi momenat.

- Sva zasjednja generalne skupštine Ujedinjenih nacija se koriste da bi se na marginama susretali zvaničnici i rješavali otvorena pitanja. Do sada je bila praksa da se albanski zvaničnici i diplomate sreću s ljudima iz američke administracije, koja je pokrovitelj kosovske državnosti, ali se to sada promijenilo - navodi sagovornik.

Kako kaže, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija na tim je sastancima sada zamijenio predsjednik Srbije, a sve možda ne bi bilo toliko "gorko" za Prištinu da nije čuvano u tajnosti.

- Diplomate iz Prištine na čelu sa ambasadorkom Vljorom Čitaku, zovu svoje kontakte i pokušavaju da odgonetnu ko je i kako ugovorio sastanak predsjednika Srbije u drugog čovjeka Amerike. Inače, kako naši sagovornici kažu, sastanak Vučića i Pompea bio je prijateljski, ali veoma težak - kazao je izvor.

On navodi da je Pompeo od Vučića prvi put čuo neke stvari kroz koje Srbi na sjeveru KiM prolaze.

Dodaje da se Vučić nakon razgovora sa Pompeom u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom.

Na svom Instargam nalogu Vučić je napisao da je to bio dug, ozbiljan i odgovoran razgovor, a da je Kosovo bila dominantna tema razgovora s Vilsonom.