latinica  ћирилица
22/08/2019 |  11:09 ⇒ 14:41 | Autor: Agencije

Raspuštena tzv. kosovska skupština

Poslanici skupštine tzv. Kosova izglasali su raspuštanje tog tijela. Za je glasalo 89 poslanika, dvoje je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.
Skupština samoproglašenog Kosova - Foto: RTS
Skupština samoproglašenog KosovaFoto: RTS

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

Skoro mjesec dana nakon ostavke premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, skupština je izglasala prijedlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal KoSSev.

Јavnost na KiM sada očekuje da predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o prijedlogu za raspuštanje, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsjednik pokušala da vodi "neustavan dijalog sa Srbijom", te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, kaže Hoti, ukazavši na to da građani sa Kosmeta i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da "kosovska policija" nije dio Interpola.

Sjednici koje je zakazana početkom mjeseca je prethodilo više nedjelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija - između AAK Ramša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore - 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, Tači je već odabrao posljednji.

Ocjenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji biti zakazani za 6. oktobar, iznio je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.