latinica  ћирилица
22/08/2019 |  12:05 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Derventa: Na Sajmu privrede i turizma 127 preduzeća iz BiH

U Derventi je otvoren Sajam privrede i turizma. Svoje proizvode i usluge ponudilo je 127 preduzeća iz BiH, Srbije i Hrvatske, 25 više nego prošle godine.

Najviše je domaćih izlagača, među kojima su i oni koji skoro svake godine potencijalnim kupcima nude svoje proizvode i usluge.

- Svaki Sajam je donio nešto novo, uvijek smo imali više interesovanja i upita za naše robe - kaže Gordana Musić, preduzeće "Saga" Prnjavor.

Skoro trećina štandova su iz Italije, Austrije i iz zemalja u okruženju.

- Mi se orijentišemo uglavnom na izvoz, naša kompanija izvozi skoro 70 odsto proizvodnje u sve zemlje zapadne Evrope. Treći put smo u Derventi na ovom sajmu - naveo je Saša Matović, "Radijator inžinjering", Kraljevo.

U Derventi radi ili indirektno posluje 824 preduzeća, od kojih 30 inostranih kompanija.

- Ni jedna kompanija nije došla pa otišla sa naše opštine, uvijek je dovela jednu drugu kompaniju. Recept je biti iskren, transparentan, otvoren, pošten i imati sluha za privredu - rekao je Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Derventa je primjer uspješne privredne aktivnosti i domaćinskog odnosa njenih predstavnika, tvrde u Vladi Republike Srpske.

- Ona treba da predstavlja primjer drugima kako treba raditi i mi smo tu da održimo i aktivnosti samog Sajma jer je to mjesto na kojem se ljudi upoznaju, stiču nova poznanstva i prošiiruju svoje poslovne aktivnosti - naglasio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pokrovitelj 14. Sajma privrede i turizma je Vlada Republike Srpske i opština Derventa.