latinica  ћирилица
22/08/2019 |  12:36 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Beograd: Položeno cvijeće na Kočićev grob (FOTO)

U Beogradu se danas održava Kočićev dan, koji je dio manifestacije Kočićev zbor, posvećene srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću.
Petar Kočić-Beograd - Foto: RTRS
Petar Kočić-BeogradFoto: RTRS

Kočićev dan počeo je polaganjem cvijeća na Kočićev grob u Aleji velikana na Novom groblju. Vijenac je položio šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je naveo da Predstavništvo i ove godine nastoji da na najbolji način organizuje okupljanje na Kočićevom grobu i da, kako je naveo, iznova pokaže značaj očuvanja srpske kulture, tradicije, jezika i pisma.

- Kočić je tome dao značajan doprinos i onim što je činio i u politici, a, naravno, i pisanjem knjiga - rekao je on.

Književnike iz Kočićevog zavičaja, predstavnike gradova Banjaluka i Beograd, kao i Zavičajnog društva Zmijanje iz ova dva grada, prigodnom besjedom o Petru Kočiću pozdravio je predsjednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović.

Foto: RTRS

Vitezović je rekao da je od najranijeg doba vezan za Kočićeva djela, te da je dobio i nagradu koja nosi njegovo ime.

Istakao je da Kočićeva nagrada za njega predstavlja veliko priznanje.

Književnik Ranko Risojević iz Udruženja književnika Republike Srpske naglasio je da je važno sjetiti se Kočića, njegovog rada i životnog puta.

- Kočić nam je ostavio, prije svega, vrlo značajan jezik. On je jedan od tih po kojima je stvarana norma jezika i savremeni srpski jezik - rekao je Risojević.

U 20.00 časova u Udruženju književnika Srbije biće održano književno veče posvećeno Kočiću.

Ovogodišnja manifestacija Kočićev zbor počela je 19. avgusta otvaranjem sobe sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, a do 25. avgusta biće organizovana brojna dešavanja na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.