latinica  ћирилица
22/08/2019 |  13:35 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Bevanda: Zbog budućnosti BiH neophodan dogovor

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda ocijenio je da Savjet ministara mora biti hitno formiran, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

Bevanda je ocijenio da je nužno provođenje potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti i pozvao na odgovornost onih koji namjerno to opstruišu, saopšteno je iz HDZ BiH.

On je rekao da je NATO strateški spoljnopolitički interes i da je hrvatska politika snažan zagovornik članstva u ovaj savez, ali da u ovom trenutku kompromis o tom pitanju nažalost ne postoji, te da hrvatski narod najbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega.

- O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa je svjesno i zlonamjerno ispolitizovano, iako je riječ o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sistema BiH ne može postati dio bilo čega - rekao je Bevanda.

On smatra da je potpisani Sporazum o principima za formiranje vlasti obuhvatio ključne aspekte, od spolje politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi, te da je ovaj sporazum primjer kompromisa koji se konačno mora realizovati.

Implementacijom potpisanih principa, kaže Bevanda, napokon bi započeli set reformi na svim poljima.

- Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese i postignemo konačno rješenje - zaključio je Bevanda, osvrnuvši se na nastavak političke krize, neformiranja vlasti na nivou BiH i novog Savjeta ministara.

On je ocijenio da je poražavajuća i tužna činjenica da i 11 mjeseci nakon održavanja izbora iz dana u dan mora da se ukazuje na temelje funkcionisanja demokratskog društva, te da je formiranje vlasti na nivou BiH proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušlo se u bezizlazan prostor.

Bevanda je podsjetio da budžet za ovu godinu još nije usvojen, te da se institucije BiH finansiraju na osnovu Odluke o privremenom finansiranju i da je lično bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje tih dokumenata.

- Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u BiH kako smo svjedoci, nema. Napravimo li hronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći nijednu stvar koja nije negativno ispolitizovana - naglasio je Bevanda.