latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:12 ⇒ 14:26 | Autor: Večernje novosti

U susret 54. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu

Grad na Nišavi od subote će biti u znaku 54. Festivala glumačkih ostvarenja.
Filmski susreti - Foto: Facebook
Filmski susretiFoto: Facebook

Na Festivalu glumačkih ostvarenja od 24. do 30. avgusta biće prikazano 12 filmova u trci za nagrade, šest su režirali debitanti, a četiri su festivalske premijere. Prve večeri biće uručena i nagrada za životno djelo "Pavle Vuisić" glumici Gorici Popović.

Ove godine su uvećani i iznosi nagrada, a ukupni budžet festivala je nešto manji od 25 miliona dinara (oko 417.000 KM),  zahvaljujući sredstvima Filmskog centra Srbije.

Gran-pri Naisa pobjedniku će donijeti 700.000 dinara, Car Konstantin i Carica Teodora vrijede 500.000 dinara, Povelje za izuzetne muške i ženske uloge biće po 300.000 dinara, a najbolje epizode biće nagrađene sa po 200.000 dinara, saopštili su organizatori.

Festival otvara "Delirijum tremens" Gorana Markovića,  a zatim slijedi ostvarenje Koste Đorđevića "Reži". Sljedeće večeri su filmovi "Kralj Petar Prvi" i "Koja je ovo država".

"Četiri ruže" i "Teret" biće prikazani u ponedjeljak, a 27. avgusta su na programu "Taksi bluz" i "Psi umiru sami". Filmove "Ajvar" i "O životu i smrti" publika će na Ljetnjoj pozornici moći da gleda 28. avgusta, a sutradan će se na velikom platnu prikazivati "Šavovi" i "Pijavice".

Posljednjeg dana Filmskih susreta, 30. avgusta, tradicionalno će biti dodijeljene nagrade, a osim dokumentarca o legendi Niša Žiki Čokaliji, pod nazivom "Kude je taj Niš", kao i dokumentarno-igranog ostvarenja o Baji Šaranoviću - "Posljednji YU filmski romantik", za kraj će premijerno biti prikazana pilot-epizoda nove sezone "Senki nad Balkanom".