latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:20 ⇒ 14:34 | Autor: TANЈUG

Plenković: Ne vidim klimu u društvu koja podstiče nasilje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je napad na Srbe u kafiću u Kninu za najoštriju osudu, ali, ipak, ocjenjuje da je riječ o činu pojedinca, a ne o klimi u društvu koja podstiče nasilje.
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr) -
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr)

- Јa ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionisati - rekao je Plenković.

- Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta - dodao je on, prenosi N1.hr.

Ističe da treba sankcionisati počinitelje takvih djela i da je to najbolja poruka i rješavanje problema.

- Uvijek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine treba da budu dio parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše cemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama - rekao je Plenković.

Komentarisao je i to što je slika Ante Pavelića pronađena u vili bivšeg ministra uprave, Lovre Kušcevica, ocijenivši da je to loše.

- Iznenadilo me to, nisam mogao da vjerujem - rekao je Plenković.

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povrijeđeno pet osoba, kao i jedno dijete.

Nakon toga, oko 22.50 sati u mjestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povrijeđen.