latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:57 ⇒ 19:46 | Autor: ATV

Dodik: Počinioce napada u Kninu rigorozno kazniti

Položaj Srba u Hrvatskoj je izuzetno težak. To je položaj potpune diskriminacije i stalnog sijanja straha, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH komentarišući sinoćni napad na Srbe u kafiću kod Knina koji su gledali meč plej-ofa za Ligu šampiona izneđu Јang Bojsa i Crvene zvezde.

- Događaj u Kninu je svakako dokaz da je položaj Srba u Hrvatskoj izuzetno težak. Hrvatska je zemlja Evrospke unije. U njoj, u Evrposkoj uniji, bi trebale da budu neprikosnovene slobode ljudi. Onemogućiti ljudima da slobodno gledaju prenos utakmice svakako govori o mržnji tih koji su to počinili, o mržnji koju imaju prema Srbima - kaže Dodik. 

On smatra da je ovo trenutak da se okupimo solidarnošću oko tih ljudi i mnogih neznanih koji žive u Hrvatskoj, kao i na prostoru Federacije.

- Srbi su izloženi, možda je prejaka riječ torturi, koja se sprovodi i ima elemenata torture. Treba da pokušamo da budemo solidarni prema njima, i da zatražimo od Hrvatske efikasnu intervenciju, te da se oni koji su to učinili vidljivo i transparentno kazne - naveo je Dodik.

Kaže da pokušava da racionalno da odgovor.

- Moj emotivni odgovor je mogao da bude mnogo oštriji. Јedini što sada možemo učiniti je da putem naših institucija i organizacija u Hrvatskoj, zatražimo da se rigorozno kazne oni koji su to učinili -  istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, gosti kafića u Uzdolju kod Knina napadnuti su sinoć dok su gledali utakmicu Crvena zvezda-Јang bojs.

Pet osoba je povrijeđeno, uključujući i dijete. Policija je privela nekoliko lica osumnjičenih za napad.