latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:17 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Dobrljin: Kuda idu divlje svinje?

Zbog najezde divljih svinja, poljoprivrednici na području Dobrljina kod Novog Grada bilježe veliku štetu. Pomoć su tražili i od lokalnog lovačkog udruženja, ali sezona lovostaja još traje, pa na odstrel ne mogu da računaju.

Adam Nišević iz Dobrljina ima 30 hektara zasijanih kukuruzom. Proljetos je poplava učinila svoje, a sada, kaže, divlje svinje ostavljaju pustoš na njivama.

- Oni jednostavno preko noći devastiraju imanje. U kišnim noćima tad je najveća najezda.Ј ednostavno nenormalno je i ja ne vjerujem da će išta ostati od ove najezde - kaže Adam Nišević. 

Marinko Kolundžija ističe, da noću sa komšijama odlazi u njivu i pali gume da bi otjerali divlje svinje. Međutim, ni to više ne pomaže.

- Idem naveče palim gume, ali veoma mali efekat je od toga. Velika jata blizu 40 komada, krmača i prasci to kad uđe u njivu napravi golemu štetu - napominje Mirko Koludžija.

Obraćali su se za pomoć i predstvnicima lokalnog Lovačkog udruženja" Pastirevo". Tamo, međutim, kažu da im do početka lovne sezone zakon brani da koriste oružje i pomognu poljoprivrednicima.

- Lovačko udruženje može da preduzme od 1. septembra je dozvoljen lov Zakonom o lovstvu na divlje svinje. I da pomognemo mještanima u zaštiti usjeva i mi ćemo nešto preduzeti oko toga - isakao je Marinko Dejanović, tehnički sekretar i lovočuvar LU "Pastirevo".

Mještani Dobrljina ipak se plaše da će do početka lovne sezone biti kasno za intervenciju.