latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Slaven Knežević - inovator, pisac, i prije svega patriota

Ako neko ima dvije objavljene knjige iz oblasti geopolitike, patentiranu inovaciju iz oblasti nuklearne fizike, studij dva fakulteta, a uskoro i treći, i obišao je pola planete Zemlje , a uz to je dobitnik jednog od najvećih republičkih odlikovanja, pomislićete da je riječ o čovjeku u poznim godinama. Ipak, Slaven Knežević iz Kotor Varoša sve ovo je postigao sa samo 21 godinu.

- Kad se ima želja i volja, sve se može postići - deviza je Slavena Kneževića.

To je deviza koje se Slaven pridržava, jer da nije tako, teško bi sve nevjerovatne dosadašnje uspjehe upisao u svoju biografiju. Kao srednjoškolac je objavio dvije knjige, i to o uzrocima rata u Siriji, i raspadu Јugoslavije. Zatim je samostalno osmislio i patentirao modifikovani fuzioni reaktor koji proizvodi struju bez zračenja.

- Želio sam da osmislim nešto novo, nešto od čega će svi imati koristi - skromno napominje Slaven.

Uz sve to, za pet godina je ovaj mladi Kotorvarošanin obišao pola planete: Rusiju, Tursku, Kazahstan, Vijetnam, Kambodžu, Tajland , Maleziju, Siriju, Katar, Irak, Australiju ... da ne nabrajamo dalje, gotovo cijeli geografski atlas svijeta.

- Želio sam da vidim nešto drugo, novo, i da vidim neka drugačija tehnološka rješenja nego što su kod nas - ističe Knežević.

Povodom dana Republike 2017. godine, tada još učenika SŠC "Nikola Tesla" u Kotor Varošu, Slavena Kneževića je za naučno-istraživački rad predsjednik Republike odlikovao medaljom zasluga za narod, što mu je  kaže, ogromna čast.

- Propustio sam već prilike za studij u inostranstvu, i odlučio da ostanem u Republici Srpskoj - ističe sa ponosom Slaven Knežević.

Sa izvanrednim uspjehom studira treću godinu Pravnog, i drugu godinu Filozofskog fakulteta u Banjaluci, a uskoro će  upisati i fiziku. U pripremi je i treća knjiga.

Nema razloga da sumnjamo da će i u tome biti uspješan, i da će se za ovog sjajnog mladića tek čuti. Na ponos i njega i njegove porodice, škole, grada i cijele Republike.