latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:52 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Milisavu Ikoniću potvrđena devetogodišnja kazna zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Milisav Ikonić osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad civilima u Rogatici 1992. godine, dok je Zoran Ilić oslobođen optužbi za isto krivično djelo.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

U izrečenu kaznu optuženom je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 3. marta do 3. aprila 2015. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Protiv osuđujućeg dijela prvostepene presude žalbu je izjavila Ikonićev branilac, i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji.

Žalbom se predlaže da vijeće Apelacionog odjeljenja pobijanu presudu preinači i optuženog oslobodi optužbe ili da presudu ukine i odredi održavanje pretresa.

Tužilaštvo BiH je 10. decembra 2018. godine dostavilo odgovor na žalbu u kojem se navodi da je žalba branioca neosnovana i predlaže da bude odbijena.

Na sjednici vijeća Apelacionog odjeljenja 14. februara branilac optuženog izjavila je da ostaje u cijelosti kod navoda iz podnesene žalbe, kao i Tužilaštvo BiH kod navoda da je žalba neosnovana i da je treba odbiti i potvrditi prvostepenu presudu.