latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:54 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Јović: Politika i Crkva odgovorni - napadi neće prestati

Dejan Јović, politikolog i nekadašnji kandidat Samostalne srpske demokratske stranke na izborima za Evropski parlament, upozorava da je teško živjeti sa onima koji Srbe u Hrvatskoj smatraju za agresore i ocjenjuje da su politika i Crkva odgovorni za antisrpsku klimu u Hrvatskoj.
Dejan Јović - Foto: B92
Dejan ЈovićFoto: B92

- Danas braniteljska udruženja dolaze u škole da tumače istoriju, upliću se u kurikulum /obrazovnu reformu/... - navodi Јović, koji ne vjeruje da će napadi na Srbe prestati, a mržnja nestati.

On napominje da u ljetnim mjesecima, naročito u vrijeme proslave Oluje, dolazi do eskalacije govora mržnje, kojim se za rat okrivljuje cijela srpska zajednica.

Došla je nova generacija, rođena nakon 1995. godine i oni koji žive od slavljenja rata se plaše da će ta i mlađe generacije biti ravnodušne prema tekovinama rata, a pridružila se i /Katolička/ Crkva.

Јović za portal Indeks upozorava da Hrvatska mora da prestane da slavi rat i govor prema kome su devedesete godine prošlog vijeka značile jedinstvo te da su to najblistaviji dijelovi istorije.

- To jednostavno nije istina. Hrvatska se devedesetih raspala na Srbe i Hrvate i to je katastrofa. Slavljenjem rata i dalje živimo u poslijeratnom vanrednom stanju. Nažalost, Hrvatska to neće prestati raditi, jer su stvorene elite kojima godi da ih nazivaju najboljom generacijom koja je ostvarila hiljadugodišnji san - smatra Јović.

Prema njemu, značajnu ulogu osim Crkve i politike u održavanju plamena mržnje imaju i škole, estrada, filmovi.

- Srbi se prikazuju stereotipno i stalno se podgrijava ta priča o cijeloj zajednici kao neprijateljima i agresorima. Јako je teško živjeti u miru s nekim kojeg iz dana u dan nazivate agresorom - zaključuje Јović.