latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:30 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Trebinje: Crkva Svetog Pavla u znak sjećanja na Žarka Vučića

Crkva Svetog Pavla, u blizini Pavlove pećine, u brdu iznad Petropavlovog manastira nedaleko od Trebinja, obnovljena je zalaganjem grupe mladića iz Trebinja i sestrinstva manastira, u znak sjećanja na prerano preminulog Žarka Vučića. Njegovi prijatelji i porodica za kratko vrijeme su obnovili crkvicu, na terenu bez puta, struje, mašina i pokazali šta znače požrtvovanost, prijateljstvo i ljubav.
Crkva u Trebinju - Foto: RTRS
Crkva u TrebinjuFoto: RTRS

U godine prijateljstva, stali su lijepi i teški trenuci, hiljade kilometara planinarskih i biciklističkih staza, i onih sa konobarskom tacnom u ruci, radovanja i tuge, planovi i djela. Sudbina i opaka bolest odlučili su da rastave društvo iz kultnog kafića u Starom gradu, čiji su vlasnici već 15 godina. Nakon Žarkove smrti njegovi najbliži odlučili su da sjećanje na njega sačuvaju i kroz obnovu crkve Svetog Pavla.

- Kad je naš prijatelj umro, htjeli smo novac negdje da uložimo. razgovarali smo sa sestrama, i svi smo, i planinari odlučili se za obnovu. Svi prijatelji su se odazvali, ne samo finasijski nego trudom i radom i podrškom i u svakom smislu lako smo dolazili do rješenja, sve se sklopilo bila je to božija volja - napominje Milan Prelević.

Mati Pavla, igumanija Petropavlovog manastira poručuje da je ovo sve veliki podvig.

- Bio je potreban podvig da se napravi ova crkva. Nije bilo struje, voda je bila samo u okolnim čatrnjama, sve što je ugrađeno u crkvu, doneseno je pješke ili nekim lošim putevima - ističe mati Pavla.

Crkva je smještena u blizini Pavlove pećine, gdje je po predanju boravio i krštavavo apostol Pavle. Bila porušena krajem 17. ili početkom 18. vijeka, selo u kome se nalazi opsutjelo, putevi zarasli. Žarkovi prijatelji su uz pomoć sestrinstva manastira i ljudi dobre volje, za kratko vrijeme uspjeli crkvu "podići" i pokriti.

- Materijal smo dovozili kamionom, ili nosili ručno samo jedan prevoznik je uspio, otpadali komadi guma,, put je sami kamen, ali sve se zaboravi, kad znamo da smo uspjeli - dodao je Milan Prelević, a na njegove riječi nadovezala se i Mati Pavla, igumanija Petropavlovog manastira:

- Značajna je za istoriju ovoga kraja, jer je svjedok velike i značajne hrišćanske istorije.  Petropavlov manastir iz 4. vijeka i Pavlova pećina.

U planu je da se u narednom periodu crkva oslika i urede porta i okolina. Liturgije će se služiti u dane kada se praznuju sveti apostoli. Opustjelo selo Doli bar u tim prazničnim danima će oživjeti, a vjernici će ovdje svjedočiti ne samo hrišćansku vjeru, nego i priču o pravom prijateljstvu, požrtvovanosti i ljubavi. Onakvim, kakavih bi u današnje vrijeme trebalo biti više.