latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:40 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Rudo: Politička previranja do raspuštanja skupštine

Konačnu odluku da li će biti raspušten lokalni parlament u Rudom, nakon neuspjelog opoziva načelnika, donijeće Narodna supština Republike Srpske. Inicijativu o raspuštanju uputilo je resorno ministarstvo, a u iščekivanju odluke, politička previranja u ovoj opštini ne jenjavaju.

Načelnik opštine Rato Rajak, koji je u decembru prošle godine "preživio" referendum o opozivu, očekuje da Narodna skupština uvaži stav i mišljenje građana i raspusti skupštinu opštine.

- Raspuštanje skupštine bi u velikoj mjeri razriješilo trenutnu, jako lošu političku situaciju, jer ne funkcioniše nikakva saradnja između izvršne vlasti i skupštine, zbog ovih odnosa je i došlo do referenduma - ističe Rato Rajak, načelnik opštine Rudo.

Iz skupštinske većine ne žele da prejudiciraju odluku republičkog parlamenta, ali odbacuju načelnikove navode da ne funkcioniše na relaciji načelnik-skupština opštine, što potvrđuje i usvajanje budžeta za ovu godinu.

- Siguran sam da sa strane skupštine nema opstrukcije, znači akti, odluke koje načelnik predloži, mi ih razmotrimo i u 90 odsto slučajeva usvojimo - istakao je Velibor Ćirović, predsjednik SO Rudo.

Mnogo polemike izazvalo je neusvajanje rebalansa budžeta i plana kapitalnih investicija.

- Ista skupština poslije referenduma nije željela da usvoji ni rebalans budžeta, u ovoj godini nisu usvojili izvještaj budžeta iz 2018. godine kojim je definisan i ostvaren suficit u iznosu od 580.000 KM iz protekle godine, što su značajna sredstva za ulaganje u ovoj kalendarskoj godini. Za nas to su velika sredstva blokirana - dodaje Rato Rajak. 

I dok načelnik tvrdi da većina nije htjela prihvatiti suficit s njegovim potpisom, čime onemogućava usvajanje plana kapitalnih investicija, iz skupštinskog rukovodstva odgovaraju da ne mogu usvojiti nešto što nije ni došlo na dnevni red – kažu nije stigla ni odluka o raspodjeli suficita, ni odluka o kapitalnim investicijama.

- Komisija za kapitalne investicije je izbodovala projekte, rang-listu dala načelniku i on je trebao da sastavi odluku i da je da skupštini na usvajanje. Mi ne možemo da usvojimo nešto što nije došlo na dnevni red, prema tome, ja prije mislim da je načelnik blokirao ta sredstva, a ne skupština - dodao je Velibor Ćirović.

Građani Rudog, bar oni koje interesuju dešavanja u zgradi opštine, smatraju da je krajnje vrijeme da se trzavice zaustave i krene u rješavanje životnih problema.

Politička previranja u Rudom postala su dio svakodnevice, a da li će tačku na to staviti odluka Narodne skupštine ostaje da se vidi.