latinica  ћирилица
22/08/2019 |  18:53 | Autor: RTS

Makedonija: Јaneva iza rešetaka, bura na političkoj sceni

Šefica specijalnog tužilaštva Katica Јaneva vraćena je u pritvor, pošto joj je pozlilo na sahrani majke, javljaju makedonski mediji. Pritvaranje makedonske verzije Eliota Nesa izazvalo je nove tenzije na makedonskoj političkoj sceni.
Katica Јaneva (foto: Plusinfo) - Foto: 24chasa.bg
Katica Јaneva (foto: Plusinfo)Foto: 24chasa.bg

Najveća opoziciona partija u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE oštro se obrušila na vladu premijera Zorana Zaeva, tražeći da se istraga o reketaškoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala pravosudni sistem u toj državi, proširi i na sina šefice specijalnog tužilaštva Katice Јaneve. 

Јaneva, koja je u srijedu privedena poslije serije pretresa i saslušanja, je tokom dana ponovo vraćena u pritvor pošto joj je pozlilo tokom sahrane majke u Đevđeliji.

VMRO-DPMNE je četvoromjesečnu istragu o reketaškoj aferi u koju su navodno uključeni lokalni tajkuni, rijaliti zvezda i šefica tužilaštva nazvali farsom, tvrdeći da je Јaneva samo "reketaš za račun Zorana Zaeva".

- Katica Јaneva je četiri mjeseca ostavljena na slobodi da počisti tragove koji vode direktno do glave hobotnice, a svi znamo ko je to - rekao je portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski.

Makedonski premijer je odgovorio da će odgovarati svako ko se ogriješio o zakon.

Afera "Reket" će biti na dnevnom redu Glavnog odbora vladajuće Socijal-demokratske stranke Makedonije, najavio je Zaev, navodeći da će se njegova stranka ograditi od osoba za koje se utvrdi da su se ogriješile o zakon.